Внимание! Оставаме без зрение заради противозачатъчни 26.11 | 09:54

Контрацептивите могат да ни докарат сериозни проблеми със зрението, че дори и слепота, предупреждават очни специалисти

От Кремена Бедерева

Контрацептивите могат да ни докарат сериозни проблеми със зрението, че дори и слепота. Затова предупреждават очни специалисти.

Причината е, че продължителният прием на контрацепция предизвиква глаукома – бавно, прогресивно ослепяване. Това съобщиха американски учени по време на Националната академия по офталмология в Ню Орлиънс.

Този опасност се отнася и за българските жени, които приемат противозачатъчни, тъй като естрогенът в таблетките увеличава вътреочното налягане и може да предизвика глаукома.

Това обясни пред в. "Репортер" д-р Даря Петкова, офталмолог в I МБАЛ в София. 

Същевременно на жените у нас през последните години масово се предписва контрацепция като в повечето случаи гинеколозите не обясняват на пациентките какви рискове крие това за здравето им, алармират пациентски организации.

Противозачатъчни приемат близо 53% от българките със средно или висше образование, по последни данни от Националната стратегия за демографско развитие. При жените с незавършено средно или основно образование този процент е 36,4, а при тези с начално – 33,2%. 

У нас броят на хората, страдащи от глаукома непрекъснато се увеличава, което е характерно за страни с ниски нива на доходност. Към момента от това заболяване страдат около 80 000 българи.

По данни на СЗО 246 млн. са с уредено зрение.
По данни на Световната здравна организация около 285 милиона души по света живеят със слабо зрение или слепота. От тях 39 милиона са напълно слепи, а 246 милиона имат умерено или тежко увреждане на зрението.
С диагноза глаукома пък са 68 милиона. Ежегодно в различни страни по света напълно губят зрението си над 7 млн. души.

Водещи

Най-четени