Гответе се! Бумът на грипа ще бъде през януари 31.10 | 11:20

Тази зима пак ще борим три щама

От iNews.bg

Въпреки лекото застудяване на времето, специалистите са категорични, че е рано още да се притесняваме от грипа. В момента са регистрирани отделни случаи в София и Стара Загора, но за епидемия ще можем да говорим чак през януари следващата година. Тогава обаче ще трябва да се борим с три грипни щама, които влизат в състава на противогрипната ваксина.

Става въпрос за "Калифорния" – тип А (H1N1), известен още като свински грип, който стана причина за пандемията през 2009 година. Следващият е "Бризбейн" – грипен вирус тип Б, изолиран през 2007 г. и разболяващ по-младите и децата. Важното е да се знае, че той не може да предизвика епидемия. И последният - "Хонконг” или А(H3N2), е кръстен на града, в който е изолиран през 2014 г. Очаква се тази зима той да е най-масовият причинител на епидемии.

"Обикновено един от щамовете предизвиква 90% от случаите при грипна епидемия. Симптомите са силна отпадналост и температура, не толкова кашлица и хрема”, обясни главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Според специалиста още не е късно да се предпазим с ваксина. Обено препоръчителна е за възрастните хора, за тези с хронични заболявания, както и за често боледуващите деца. Друго полезно нещо, което трябва да знаем, е, че антибиотиците не помагат при грип.

Водещи

Най-четени