Заедно срещу рака на маточната шийка 21.01 | 20:12

За шеста година отбелязваме Седмицата за предпазване от болестта

От Гергана Златкова

Започна европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Тя се провежда от днес (21 януари) до 28 януари, информират от здравното министерство.

През 2013 г. България за шести пореден път участва в отбелязването на Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка.

През настоящата година фокусът ще се постави върху повишаване информираността на обществото и по-конкретно – на родителите на 12-годишните момичета, за риска от заболяването и възможностите за първична профилактика, които предоставя Националната програма.

С приемането през 2012 г. на програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка България се присъедини към повече от 40 държави в световен мащаб, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Специалистите напомнят, че най-ефективен е комбинираният подход от имунизация и редовни профилактични прегледи.

В подкрепа на борбата със заболяването на 6 февруари 2013 г. в Националния дворец на културата, зала 1, ще се проведе концерт "Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота".

Събитието ще бъде под патронажа на  председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с организатори Комисия по здравеопазването, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община.

Партньори на събитието са представители на съсловни и пациентски асоциации, организации от неправителствения и частния сектор и известни български актьори и певци.

Водещи

Най-четени