Защо някои хора спят по 4 часа на денонощие? 27.11 | 16:49

Учените разгадаха тайната на Маргарет Тачър и нейната способност да спи по 4 часа на ден

От iNews.bg

Ген, който контролира колко дълго спим, е бил открит от учени. Така най-сетне учените имат обяснение защо някои хора имат свой собствен вътрешен будилник.

Учените идентифицирали гена, наречен ABCC9, които може да намали дължината на времето, което един човек спи. Същият ген е бил свързван преди със сърдечни заболявания и диабет, пише британският в. Daily mail.

Откритието може да обясни защо хора като Маргарет Тачър са в състояние да живеят и работят, спейки по четири часа на нощ. В разцвета на силите си, тя разказваше как може да спи само по 4 часа.

Учените изследвали 4000 души, от цяла Европа, от седем различни страни от ЕС, като те трябвало да попълнят въпросник с оценка на техните навици за сън. Учените анализирали отговорите им, както и гените на участниците.

Те открили, че хората, които имат две копия на един общ вариант на гена ABCC9, спят "значително по-кратко" време, в сравнение с хората с две копия на друга версия.

Авторът на изследването д-р Карла Алебарнт от Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен, обяснява, че когато се блокира функцията на гена в нервната система, продължителността на съня се съкращава.

Водещи