Здравната каса решава дали да ореже пациентите от нови лекарства 25.09 | 07:48

НЗОК ще обсъди и нова актуализация на бюджета си

От Христина Рафаилова

Националната здравноосигурителна  каса ще обсъди днес дали да "замрази" позитивния лекарствен списък. НЗОК трябва да разгледа днес  предложението на финансовото министерство, според което да не са разширява кръга от медикаменти, които касата покрива. Причината за предложението е недостига на средства в здравния фонд. 

По същата причина Надзорния съвет ще дискутира и нова актуализация на бюджета  на НЗОК със 103 млн. лв., въпреки че той вече претърпя ремонт. Тогава касата получи 225 млн. лв.

Преди ден зам .  - шефът на фонда Димчо Генев заяви обаче, че мораториум върху позитивния лекарствен списък  не може да бъде наложен, тъй като за това трябва да има работещ парламент. 

При евентуално замразяване следващата година болните няма да имат достъп до най-новите лекарства. До миналата година списъкът с безплатни лекарства, които покрива касата, се обновяваше на шест месеца. С цел икономии от тази година нови медикаменти се включват само веднъж в началото на всяка година. Още не е ясно колко е спестила касата след въвеждането на новите правила.

В списъка се включват между 10 и 20 нови медикамента и терапии, а част от тях са без алтернатива за болните.

Водещи

Най-четени