Колко трябва да спим, за да сме здрави? 23.05 | 14:50

Най-здравите хора са тези, които спят между 6,5 и 7,5 часа, твърдят учените

От iNews.bg

Най-здравите хора са тези, които спят между 6,5 и 7,5 часа. Това са установили учени, провели дълги изследвания по темата.

Група учени от университета в Нагоя, Япония, провела проучване от 1988 г. до 1999 г. на живота на 110 хиляди души от различни региони в страната на Изгряващото слънце.

10 г. учените обработвали получените резултати, като са изчислили влиянието на продължителността на съня върху заболяванията, развитието на стреса и смъртността сред участниците. Много от доброволците вече не са сред живите.

Резултатите от проучването показали, че хората, които се отдават на сън по-малко от 8 часа на ден, е най-малко вероятно да се разболеят от сърдечно-съдови заболявания.

Учените твърдят, че при тези, които спят по-малко от 4,5 часа, продължителността на живота им се съкращава с 1,6 пъти. Според наблюденията още по-опасно е, когато се спи повече от 9,5 часа - това съкращава живота от 1,7 до 1,9 пъти, показва още проучването, публикувано от wowfacts.

Тази закономерност обаче все още остава неразгадана от учените. Според изследванията, ако хората не спят достатъчно, тялото "се износва" по-бързо, но остава мистерия високата смъртност сред сънливците.

Според учените хората, които спят повече, имат здравословни проблеми. В същото време лекарите не могат да дадат универсални съвети за това колко дълго трябва да спим.

Всичко е индивидуално, като за всеки човек съществува собствена оптимална продължителност на съня, зависеща от начина на живот, професия, състояние на здравето, дори от климата.

Водещи