Обърнаха назад процеса на образуване на рак на панкреаса 22.04 | 14:06

Аденокарциномът е най-разпространената форма на рак на панкреаса

От iNews.bg

Резултати от ново изследване сочат, че раковите клетки на панкреаса могат да се върнат към нормално състояние.

Учените успели да постигнат това с въвеждане на белтък с названието E47. Този белтък се свързва със специфични последователности ДНК и контролира гените, участващи в растежа и диференциацията на клетките.

Авторите на изследването разчитат, че изследването им ще даде надежда за нов подход към лечението на повече от 40 000 души, умиращи от рак на панкреаса годишно само в САЩ.

Аденокарциномът на панкреаса е най-разпространената форма на рак на този орган. Тя на първо място се предизвиква от мутация в гена KRAS. Поради това клетките, секретиращи храносмилателен ензим (т.нар. ацинарни клетки), се трансформират в ракови. При този вид рак често не се откриват ранни симптоми и се диагностицира чак в напреднал стадий, когато води до загуба на тегло, болки в корема и стомаха.

"За първи път установихме, че излишната експресия на единствен ген може да намали тумора на аденокарцинома на панкреаса и да препрограмира раковите клетки в изходния тип клетки – казва водещият автор на изследването Памела Иткин-Ансари (Pamela Itkin-Ansari). – По такъв начин е очевидно, че раковите клетки на панкреаса съхраняват генетична памет и ние се надяваме да използваме това."

Какви изследвания са провели учените можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени