Усложнения след вирус напълниха детските отделения 02.01 | 09:53

"Кашлицата от вируса е такава, като че ли очите ще ти изхвръкнат", обясняват лекарите

От Кремена Бедерева

Нито едно свободно легло няма за бебета и за нуждаещи се от лечение с кислород в сектора за интензивни грижи. Клиниката по детски болести на Александровска болница в София е препълнена. От Коледа до сега сме прегледали 400 деца тук, само на 1 януари те са 15, осем от тях оставих за болнично лечение. Но не е редно родителите да водят децата направо в болницата за преглед, много от случаите са просто за личния лекар, казва пред в. "24 часа" д-р Гергана Петрова, дежурна в детската клиника.

След вълната от малки пациенти, които не могат да си поемат дъх заради ларингити и трахеити, повечето приети вече са с пневмонии. Вируси има непрекъснато, но паднат ли температурите, започват и ларингитите, трахеитите и пневмониите. Състоянието на дете, което едва си поема въздух, е много плашещо за родителите, още повече че честно пристъпът става нощем, обясни доц. д-р Даниел Илиев от клиниката по пулмология с интензивен сектор.

По празници статистиката се изкривява заради трудното отчитане, но има повишена заболеваемост, ще знаем в следващите дни, потвърди главният санитарен здравен инспектор в министерството д-р Ангел Кунчев. При вируси, които атакуват гърлото и трахеята, много деца получават ларингиален спазъм и буквално не могат да си поемат въздух. Това разказаха майки, търсили спешно лекар по празниците.

Доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница препоръча като първа помощ при подобен проблем родителите да отворят прозореца, защото сухият топъл въздух задълбочава състоянието. Или да пуснат силна струя гореща вода в банята, за да се насити въздухът с пара, и да подържат там детето, като междувременно извикат лекар.

"Кашлицата от вируса сега е такава, като че ли очите ще ти изхвръкнат – обясни доц. Мангъров. – Но усложнения се появяват основно при деца, които имат предразположение."

Водещи

Най-четени