Учениците замениха баничките и ябълките с пици и пържени картофи 15.09 | 11:12

Проблемът с храната на подрастващите е един от най-големите за обществото

От Цанка Донкова

Храната трябва много внимателно да се подбира, тъй като от нея зависи как ще се развие организмът на човек. За съжаление малко сме позабравили какво значи да се храним здравословно. В забързаното ежедневие често хапваме накрак и то не най-полезните неща. Лошото е, че тази практика освен при възрастните се предава и на децата. Ето защо не е изненада, че проблемът със затлъстяването при подрастващите все повече се разраства с всяка година.

Статистиката у нас сочи, че децата на България се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз. Според специалисти в областта, това се отразява на тях не само физически, но и ментално.

Доказан факт е, че децата с наднормено тегло имат по-слаби оценки от връстниците си, а заседналият начин на живот, който водят пред телевизорите и компютрите, допринасят с негативен знак. Специалистите са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания сред тях е с 70 % по-голям.

Международната компания е направила мащабно проучване. В него са взели участие 100 ученици, на възраст между 10 и 16 години. Оказва се, че децата ежедневно консумират, така наречената junk food (буквално преведено "храна-боклук"). Така сред най-предпочитаните храни на учениците са тестени изделия – пици, банички, сандвичи както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад.

Приемът на плодове и зеленчуци е минимален е бил едва няколко пъти седмично. 75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна. 7 ученици използват училищния стол, като правят това не заради готвените ястия, а заради финансови затруднения. Едва 11% от всички анкетирани си носят храна от вкъщи. Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.

Един от начините за решаване на проблема с храненето сред подрастващите е децата да могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Такава е практиката в доста колежи и училища в чужбина. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.

Водещи

Най-четени