В Кюстендил дебнат рибарите-бракониери 10.06 | 16:16

Риболовът с електрически устройства е престъпление

От Цанка Донкова

Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Кюстендил е въвела засилено наблюдение и контрол на всички участъци на реките. Служителите на РДГ ще осъществяват контрол и на превозните средства, придвижващи се в непосредствена близост до реките, съобщават от РДГ.

Преди дни е получен сигнал за риболов в река Драговищица, в района на с. Олтоманци, община Кюстендил, с технически устройства за електрически ток. Направена е проверка, но бракониерите не са били открити.

В интернет изобилстват оферти за такива устройства, коментираха от РДГ. От там уточняват, че става дума за електронен прибор, който е в състояние за минути да убие рибата в речни участъци с дължина от 1-1.5 км.

"По оперативни данни броят на притежателите на подобни устройства непрекъснато нараства, което прави ситуацията неконтролируема и изправя пред сериозна опасност речните екосистеми", казаха от дирекцията.

Според НК риболовът с електрически устройства е престъпление, а предвиденото наказание е "лишаване от свобода" до една година. От РДГ отправиха апел до всички граждани да подават сигнали, когато забележат риболов със забранени средства.

Водещи

Най-четени