Екоминистърът успокои: няма да стоим на сухо през лятото 15.08 | 10:18

Язовирите са в добро състояние, информира Михайлова

От Христина Рафаилова

Състоянието на язовирите е добро и няма опасност от воден режим в страната. Това каза екоминистърът Искра Михайлова пред Нова телевизия.

Тя заяви, че 86% от дебита на съоръженията са запълнени. Михайлова предупреди обаче, че подобен риск има за населените места, които са снабдяват с вода от други източници.

Министърът коментира, че състоянието на водоснабдителната система е в изключително тежко състояние. Тя цитира данни, според които близо 70% е загубата на питейна вода, която изтича заради амортизирани и стари тръби. 

Михайлова добави, че ще се направи опит за следващия програмен период да се договорят средства по Оперативна програма "Околна среда" за подмяна на системата. Екоминистърът каза, че ще се мисли за публично-частни партньорства за рехабилитацията. 

Тя подчерта нуждата да се промени културата на българина за ползването на този ценен ресурс. "Трябва да разберем, че водата от крана не е за поливане. Можем да мислим за събирането на дъждовната вода, можем да мислим са пестене", коментира Михайлова. 

Министърът даде информация и за наказателната процедура срещу България заради това, че не са изградени депата за боклук. Михайлова обясни, че в момента страната ни е задължена дамо да даде само информация. Санкциите обаче били десетки хиляди евро на месец, ако не изградим депата.

За момента те са само 2, а според договора за присъединяването ни към ЕС броят им трябва да е 24. Тя поясни, че част от проектите за тях са спрени заради протести на неправителствени организации. Министърът успокои, че ако депата бъдат построени до 2015 г., България няма да плаща глоби. 

Шефът на ековедомството даде разяснения за случая с 3,5-те милиона лева, които без малко да бъдат дадени за преброяване на делфините. Михайлова уточни, че консорциумът "Делфин" не е спечелил поръчката и ведомството ѝ е спряло процедурата по избор. Тя заяви, че в момента министерството чака становище на Агенцията за обществени поръчки. 

Тя коментира и случая, в който "Зелени Балкани" са получили 25 000 евро за провеждането на семинар, който продължил половин ден. Михайлова заяви, че тези средства не са били отпуснати от министерството, а от чужда организация за защита на китоподобните видове. По информацията, с която разполагало ековедомството, парите за събитието били 3700 евро. 

Михайлова коментира и уволненията на 15 шефове на регионалните инспекции по околната среда, тези на националните паркове на басейновите дирекции. 

Тя обясни, че има сериозни основания за смяната на ръководствата, тъй като има сериозни забележки към работата на всички тези звена. За доказателство тя даде наказателната процедура, която застрашава страната ни от Брюксел заради опазването на местообитанията край Калиакра. Също така имало редица проекти, за които отговаряли регионалните инспекции, при които имало нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки и избор на изпълнител. Подобна била ситуацията на националните паркове "Рила" и "Пирин". 

Михайлова поясни, че всички освободени ще могат да се явят на конкурси, за да заемат пак постовете си. "Целта ми е да създам работещ екип", заяви тя. 

Водещи

Най-четени