Орнитологията завладява все повече млади българи 07.12 | 14:25

Организират курсове за любители, интересуващи се от миграцията на птиците

От iNews.bg

Миграцията на птиците остава сред актуалните теми за съвременната орнитологична наука. Любопитен факт е, че все повече млади българи се запалват по орнитологията от любов към пернатите, докато в западните страни това са предимно пенсионери и богати хора, които могат да си помволят да плащат луди пари, за да обикалят света в търсене на редки видове. Това съобщи по БНР ръководителят на Българската орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН доц. д-р Борис Николов.

Полет, равняващ се на две пълни обиколки на земния екватор в рамките на година прелитане над Хималаите, прекосяване на Тихия океан "на един дъх" - за седмица и без почивка, това са само част от поразителните факти, свързани с миграцията на птиците. С още много знания за миграцията на птиците ще се сдобият посетителите на курса, който организира тази вечер фондация "Биоразнообразие".

"Постоянно се появяват нови средства за проучване и наблюдение на птиците. Откритията буквално непрекъснато се появяват едно след друго. Може би едно от вълнуващите в последно време е възможността да използваме съвсем мънички предаватели, които могат да свалят GPS локации при съвсем дребничките пойни птици. Доскоро това беше невъзможно за най-малките видове и за техните миграции можехме да съдим само въз основа на по-класически методи, като например опръстеняването", посочи ученият.

Той обясни, че с развитието на технологиите това е дало възможности на колегите му, които например, се занимават с миграцията на полубеловратата мухоловка. "Това е едно малко шарено птиче, може би непознато за повечето хора, което гнезди в дъбовите гори в страната, в дървесни хралупи, зимува в Африка. И посредством тези устройства по-точно беше локализиран районът на зимуване в Централна Африка", допълни Николов.

България е разположена на кръстопът и територията на страна ни е изключително важна за множество мигриращи птици, като основният миграционен път в нашия регион е от североизток на югозапад, каза още той.

Според орнитолога наблюдението на птиците се развива доста бързо у нас, а най-радостното е, че все повече и то предимно млади хора, навлизат в това нещо.

"В другите държави - в Западна Европа, в Северна Европа, в САЩ, това е хоби предимно на хората, които вече са или пенсионери, или вече са натрупали трудов стаж и имат финансова, времева възможност. Докато при нас това нещо стартира с млади хора и по всякакъв начин се стараем да го подкрепяме", каза още доц. Николов.

Водещи

Най-четени