Само 18% от жилищата имат външна изолация 08.05 | 14:40

Процентът варира от 41% за градовете до 4% за селата

От Ралица Стоянова

Само 18% от всички домакинства у нас имат външната изолацията на домовете си, показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията.

От жилищата в градовете 40% са с монтирана енергоспестяваща дограма, а 41% имат и външна изолация. В селските райони обаче, където сградите са по-стари, по-малко от 4 на сто от домовете имат енергийно ефективни прозорци и изолация.

Макар за България да липсват данни каква част от общото потребление на енергия се ползва за отопление на жилищата, за приблизителна оценка може да се ползват данни от близки страни. В Полша например за отопление се изразходва около 66 на сто от общото потребление на енергия в домакинствата, посочват експертите, предаде БТА.

Изборът на енергийно ефективен и чист източник може да има голямо влияние върху разходите на едно домакинство, както и да намали парниковите му емисии, отбелязват експертите. Според изчисления на ЕК българските домове в градските райони могат да произвеждат от собствени източници средно по 1600 кВтч електроенергия на квадратен метър жилищна площ годишно, което се равнява на 30% от средното им потребление.

Данните на НСИ обаче показват, че само 1,5% или 30 629 от общо 2 060 745 жилищни сгради в България са имали монтирани слънчеви панели в началото на 2011 г. Повече от половината от тях - 60%, са в градските райони. Най-висок е делът на сградите със слънчеви панели сред държавните и общинските сгради.

От оценката на ЕК през 2012 г. става ясно, че досега ЕС е постигнал едва наполовина целта да намали енергийното си потребление с 20% и, че, ако се поддържа сегашното темпо, потреблението ще намалее само с 9% до 2020 г., се посочва в анализа на Центъра за изследване на демокрацията.

В България въвеждането на изискванията на законодателството на ЕС в тази насока се бави. Според експертите въвеждането на тези мерки изисква съществен финансов ангажимент от страна на правителството, производителите и българските граждани, поради което държавните институции избягват налагането им.

Домакинствата обаче могат да се възползват от две програми, подкрепящи подобряването на енергийната ефективност в жилищните сгради и да приложат комбиниран ефект на три основни мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищата си - използване на енергийно ефективни електрически уреди; изолация и обновяване на сградите; собствено енергопроизводство.

Тригодишната програма на МРРБ, стартирала през миналата година и финансирана от ОП "Регионално развитие" и Фонда за регионално развитие на ЕС, е на обща стойност 50 млн. лв. Тя предлага подкрепа на собственици на многофамилни сгради в 36 града.

От първоначално обявената 50% от общата стойност на индивидуалните проекти, безвъзмездната помощ беше увеличена до 75%. Собствениците на жилища могат да се възползват и от съвместният проект на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие чрез Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома.

Проектът ще продължи до 31 юли 2014 г. и е на обща стойност 40 млн. евро, като Международния фонд Козлодуй предоставя допълнително 14 млн. евро безвъзмездна помощ.

Одобрените кредитополучателите могат да се възползват от безвъзмездна помощ до 35% от общия им разход за енергийноефективно обновяване. За периода 2006-2012 г. програмата е предоставила 41,496 кредита за енергийна ефективност, а 23,212,706 лв. са раздадени като безвъзмездна финансова помощ.

Водещи

Най-четени