Държавата налива още 23 млн. лв. за изграждане на „Хемус“ 11.01 | 16:59

Сумата е за отсечката между Ябланица и Боаза, за която вече е избран изпълнител

От iNews.bg

Кабинетът отпусна още над 22,8 млн. лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Това съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет в оставка.

Сумата е по-малко от половината, нужна за изграждането на 10-километровата отсечка между Ябланица и Боаза, за която вече има избран изпълнител. Удължаването на "Хемус" с малко над 9 километра в този участък, ще струва 54,9 млн. лв. без ДДС. Именно заради цената, за изпълнител беше избрано обединението "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което влизат "Хидрострой" на Велико Желев, дъщерните й "Пътстрой Бургас" и наскоро придобитата от компанията и свързвана с Делян Пеевски "Водстрой 98", припомня Дневник.

В мотивите за днешното решение се посочва, че завършването на "Хемус" е един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България. Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона.

Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км.

Към момента в ход е и тръжна процедура за изготвянето на технически проекти и строителството на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" в участъкът от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС.

На 22 юли бе открита и тръжната процедура проектирането на 50 км от автомагистралата в участъка от Боаза до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Днес от пресцентъра на община Велико Търново съобщиха, че проектът за изграждането на часта от автомагистрала "Хемус" до Велико Търново е внесен за съгласуване в кметството от проектантската фирма, която го изготвя, предаде Фокус.

Концепцията предвижда магистралата да мине на разстояние до 15 километра от града и чрез възел да бъде свързана с бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, който е част от Девети паневропейски транспортен коридор "Хелзинки – Александруполис".

Доизграждането на "Хемус" не може да бъде финансирано изцяло по европрограми, така че държавата трябва да намери общо около 400 милиона лева, обяви в края на лятото премиерът Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени