Автономните коли стават все "по-умни" 28.01 | 20:43

Ще избягват сами евентуални пътни инциденти, сменяйки лентата за движение

От Георги Георгиев

Екип от британски учени е създал алгоритми, които ще гарантират направата на автономни коли, които да реагират на опасни ситуации по пътищата максимално бързо и адекватно.

С проекта си изследователите британският Департамент по аеронавтика и автомобилостроене отговарят на тенденцията в близко бъдеще колите, които са способни да се движат без шофьор, да се превърнат във все по-популярен вид транспорт, коментират от phys.org.

Самите нови алгоритми включват маневри за избягване на евентуални сблъсъци, които ще позволят на колите при нужда бързо да променят лентата, в която се движат.

В създадената компютърна симулация учените отчели и различни рискови фактори, като например как при по-резки маневри автомобилът се дестабилиза на пътя. В тази ситуация е нужно системата да използва повече изчислителна мощ, с която много бързо да се оптимизира контролът върху движението, така че колата да се овладее и да се избегне по-сериозен инцидент.

Така в случай на опасност експертите предвижат дори преминаване на автономното возили във високоскоростната лента – маневра, която в екстремна ситуация може да се окаже по-безопасна, ако застрашената кола на пътя използва канали за мигновена комуникация с другите участници в движението.

По този въпрос анализите показват, че самостоятелното спиране на един участник от движението не е по-безопасно за него в множество ситуации на магистралата, където нерядко скоростите са високи, а времето за реакция и на останалите участници е много кратко. Тогава преминаването в друга лента е наложително.

Водещи

Най-четени