Иновация, която "превръща" колите във влак 29.11 | 16:39

Концепцията за „пътен влак“ позволява на автомобилите да се движат автоматично в колона, управлявани само с един шофьор

От Георги Георгиев

Европейски учени работят над система за иновативни "пътни влакове", която цели да отговори на три ключови проблема в сферата на транспорта - опазване на околната среда, повишена безопасност и намаляване на задръстванията, .

Целта е да бъде понижен разходът на гориво, като същевременно се подобри сигурността на пътя и начина, по който се използват пътищата, съобщават от Media Consulta, цитирани от БТА.

Концепцията за "пътен влак" е разработена в рамките на финансирания от Европейския съюз проект SARTRE. При тази нова технология автомобилите или камионите се движат един зад друг, като водещото превозно средство предава постоянни безжични сигнали за завиване и спиране, които от своя страна биват автоматично прихващани от всички следващи участници в "пътния влак".

Така по време на път шофьорите на отделните автомобили ще имат свободата да четат, да се хранят, да говорят по телефона, да довършват изостанала работа, да пишат писма, дори да гледат телевизия.

Освен това с новата технология консумацията на гориво може да бъде намалена с до 20%. Пътният влак е и по-безопасен, тъй като сензорната система реагира по-бързо от хората, по чиято вина се случват 87% от инцидентите на пътя.

Тъй като автомобилите се движат много близо един след друг, системата оптимизира и използването на пътищата. За шофьорите "пътният влак" намалява стреса и увеличава комфорта. С други думи той комбинира предимствата на обществения транспорт с удобствата на личния автомобил, като всяка отделна кола може да напусне "пътния влак", когато пожелае.

При неотдавнашните успешни изпитания на пистата на Volvo край Гьотенбург в Швеция "пътният влак" се състоеше от водещ камион и три автомобила. Тогава всички превозни средства те се движеха със скорост до 90 км/ч. при това напълно автономно.

В проекта участват учени от Великобритания, Швеция, Испания и Германия.

Водещи

Най-четени