И калифорнийците ще карат коли на Google 27.09 | 10:35

След Невада Калифония е вторият щат, разрешил движението на умните коли по пътищата

От Георги Георгиев

Губернаторът на щата Калифорния Джери Браун подписа закон, който ще позволи автономните автомобили, като тези на Google, да бъдат тествани по пътищата на щата, предаде AP.

Засега като предпазна мярка законът изисква от бъдещите притежатели на хай-тек автомобили да имат книжка и да седят на мястото на шофьора, така че да поемат контрола в случай на нужда.

"Виждаме как днешната научна фантастика се превръща в утрешна реалност", каза Браун при подписването на закона по време на церемония, състояла се в седалището на Google в Маунтин Вю.

"Всеки, който влезе в колата първоначално открива, че управлението ѝ е малко особено, но скоро свиква с това", коментира още калифорнийския губернатор. По-рано тази година Google получи първия си лиценз за тестване на автономни коли по обществените пътища на щата Невада.

Тестовете показаха, че колата вероятно е дори по-сигурна от стандартните автомобили, управлявани от хора. С нея бяха изминати над 300 хиляди мили, без инциденти.

Съоснователят на Google Сергей Брин предрече, че умните коли ще станат достъпни за потребителите в рамките на десетилетие, макар че самата компания не разполага с планове за собствено производство.

Водещи