Каракачанов: Кристалина се оттегли достойно, Борисов да номинира Бокова за ООН 09.02 | 13:28

АИКБ също настоя България да побърза с кандидатурата й за генерален секретар

От iNews.bg

След достойната позиция на Кристалина Георгиева – да се откаже да бъде номинирана от България за генерален секретар на ООН, за да се фокусира върху отговорностите си в Европейската комисия, време е правителството официално да оповести кандидатурата на Ирина Бокова за високия пост. Това заяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт по повод вчерашното съобщение за оттеглянето на българския еврокомисар от надпреварата за ООН.

Припомняме, че вчера Георгиева е информирала по телефона премиера Бойко Борисов, че ще отдаде цялото си внимание върху поетите ангажименти и работата си като еврокомисар по бюджета и човешките ресурси, което според нея е особено важно в тази политическа обстановка в Европа и бежанската криза.

"Кандидатурата на Бокова би могла да получи консенсусна подкрепа в глобален мащаб и именно затова шансът не бива да бъде пропускан. Това е уникална възможност, която страната ни идва ли ще получи в следващите 100 години. В последните месеци бе наложено изкуствено противопоставяне на две достойни български фигури, каквито са Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. През цялото време беше очевидно, че кандидатурата на Ирина Бокова е по-подходящата за този пост, която може да обедини мненията и на Запада, и на останалите световни фактори", посочи Каракачанов.

Според него с работата си като генерален секретар на ЮНЕСКО "тя е доказала способностите на България да бъде на висотата на световните процеси". По думите им допълнително забавяне на нейната официална кандидатура само би подкопало нейните шансове.

ВМРО подкрепи кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН още през ноември миналата година.

Междувременно и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) настоява правителството да номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Работодателите също считат, че тя е единственият кандидат, който има "уникален шанс за повишаване на политическата тежест на България в световната дипломация и за постигане на по-сериозна позиция на страната ни на световната сцена".

 

АИКБ очаква кандидатурата на Бокова да направи България много по-привлекателна за правене на бизнес.

Водещи

Най-четени