Нагли кражби! Как източват банковите ни карти в метрото 19.10 | 09:15

Според данните годишно се губят по 7-8 милиона лева

От iNews.bg

Крадците у нас стават все по-изобретателни. След като от години вече източват банковите ни карти със скимиращи устройства по банкоматите, намериха как да го правят и в градския транспорт. Според данните на експертите годишната загуба от подобни незаконни трансакции възлиза на 7-8 милиона лева.

Как работи новата схема?

Докато се возите в метрото или в автобуса, някой се приближава до вас и започва да краде пари от сметката ви чрез карта с ПОС-терминал. Той разполага със скрити четци, които крадат информация от магнитната лента на картата ви. Става въпрос за законни устройства, които обаче са регистрирани в чужди страни.

Крадците обикновено източват малки суми – по 20-30 лева. По тази причина много от пострадалите дори не забелязват, че им липсват пари и не подават сигнал.

"В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцзията е станала със съгласието на клиента или без него”, обясни Камен Несторов, IT специалист и инженер, пред Нова тв.

Експертите обаче предупреждават, че има начин да се предпазим от подобно посегателство. Това може да се случи с помощта на протектор за безконтактната карта, който блокира тегленето. 

Водещи

Най-четени