"Майка България" се окичи с позлатена корона 01.11 | 14:22

Част от паметник "Майка България" във Велико Търново беше възстановена

От Кремена Крумова

Дъждовното време тази сутрин не попречи на инициативата на oбщина Велико Търново да бъде монтирана позлатената корона на паметника "Майка България". Изпълнението на трудната и отговорна задача се падна на художника и алпинист Милен Джановски, съобщава Sever.bg.

Той се изкачи на близо 15 метра по въже чрез способ на самоизвличане, а след това по тролей издърпа короната догоре, където я прикрепи с винтове на мястото й. През пролетта символът на властта бе смъкнат за възстановяване. Сега той е позлатен, а поводът за промяната е 100-годишнината от Балканските войни.

"Короната тежи над 20 килограма. Има покритие от 22 карата. А контрастът между черния месинг, от който е направен паметникът, и полираното и блестящо злато придава на "Майка България” благородно и ценно излъчване. Това е един светъл паметник, може би най-българският паметник. Позлатяването на короната е символ на уважение към героите ни и към историята ни”, заяви Джановски.

Според него короната не може да бъде открадната, защото крадецът трябва да притежава неговите умения, а пък едно изкачване до нея е много рисково.

Короната бе изследвана в лабораторни условия, за да бъде установен видът на метала, от който е отлята, както и методът, по който ще бъде извършено позлатяването. Според специалистите позлатяването на короната ще спомогне за предпазването й от корозия и вредни въздействия на околната среда.

Тя е обработена от златаря Антон Марков от Велико Търново.

Цялото обновяване на паметника струва около 10 хил. лева, дарени от Сдружение "Боляри", Ротари клуб, физически лица и фирми.

"Майка България” е емблематичен паметник за Велико Търново. Посветен е на загиналите търновци във войните – в Освободителната война от 1877-1878, в Сръбско-българската война, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Той е дело на скулптора Светослав Йоцов. Бронзовите фигури, които го обграждат от всяка страна, са отлети в леярница в Будапеща - Унгария.

На върха на паметника е поставена фигурата на Майка България, която държи в едната си ръка маслиново клонче - символ на мира, а в другата - националното знаме. Паметникът е открит на 6 май 1935 година.

Според кмета Даниел Панов той е последният войнишки паметник, издигнат в България.

Водещи

Най-четени