Българското опълчение вдъхновява изложба 26.01 | 07:43

Музеят в Търговище възкресява спомена за храбростта на българските войници

От Олга Андреева

Регионалният исторически музей в Търговище ще отбележи 134 години от Освобождението на града с изложба "Българското опълчение - героичната летопис на една война". Експозицията ще бъде открита на 27 януари и ще остане подредена до 31 януари.

Исторически свидетелства, съхранявани в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и търговищкия музей, ще  възкресят спомена за храбростта и саможертвата на българското опълчение.

Акцентът е поставен върху българското участие в Руско-турската война. Изложени са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оригинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития, съобщи за БТА директорът Магдалена Жечева.

Музеят-домакин допълва изложбата с материали, свързани с опълченците от Търговище Иван Цачев и Велико Филипов и находките от проучванията на руското гробище край града, където днес е мемориалът на българо-руската дружба.

Представени са и последните постъпления в музея - документи и снимки на щабс капитан Иван Шостак - ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейство в търговищкото село Бряг.

Водещи

Най-четени