Късометражни филми правят световната си премиера у нас 11.10 | 13:20

На фестивала за късометражно кино Филмини

От Гергана Златкова

Българският късометражен филм "Чест" на режисьора Павел Веснаков, който има световна премиера на Международния филмов фестивал в Локарно тази година ще направи своя премиерен показ пред българска публика по време на Филмини.

Филмът, разказващ за дядо Манол - един закостенял човек, сблъскващ се с променящия се свят в своята собствена кухня е носител до момента на редица фестивални награди и селектиран за чуждестранни филмови конкурси.

Заедно с него, сред българската селекция е и късометражният "Скок" на реж. Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който също е натрупал вече своите множество награди, както и селекции на кино фестивали по света, сред които Клермон-Феран и Нанси - Франция, Португалия, Белгия, както и е носител на награди от българските София Филм Фест и Филмов фестивал "Златна Роза".

Тези, както и още 6 български късометражни филма, ще се състезават за виманието на журито за наградата на Филмини за най-добър български филм.

Наградата, която е на стойност 5000 лева под формата на снимачна техника от Magic Shop и постпродукционни услуги - цветни корекции от Cinemotion цели да насърчи носителите на наградата в създаването на следващ късометражен филм.

По време на фестивала за късометражно кино Филмини ще бъдат показани най-интересните филми от страните съседки, които също са в състезателна програма.

Филмът "Златният залив" – Гърция, който също е със световна премиера на фестивала в Локарно, разказва историята на един мъж, решил да се отдели от цивилизацията в самотен морски залив, където случайно жена нарушава уединението му ни препраща към най-старите вечни въпроси отношенията между мъжа и жената.

Акцент сред останалите балкански филми е филмът "В тишина", който е носител на наградата Златна палма от фестивала в Кан и още значителен брой селекции в целия свят. Тези и още други се състезават за наградата на KCB за най-добър балкански филм. Тя се състои във филмов негатив, телекино и лабораторни услуги на стойност 700€.

Хората, които ще избират на кого да раздадат наградите на Филмини са практици в сферата на филмовото изкуство и със сериозен професионален опит зад гърба си. Международно жури с членове от Румъния, Чехия, Македония и България ще разглежда филмите в състезателните програми и ще обяви на публиката своя избор на 20-ти октомври в Дом на киното.

Международният фестивал за късометражно кино Филмини стартира през 2007 година като първият и единствен фестивал със състезателен статус и сериозен награден фонд в София. От тогава насам над 500 късометражни филми от цял свят бяха показани на публиката; над 20 международни награди бяха раздадени; наградени български филми поеха своя път по световни фестивали; международни гости от всичкикроищана Европа дадоха своя принос на фестивала; проведени бяха работилници и мастър класове за актьорско майсторство, анимация, филмов плакат, а през салоните на фестивала минаха над 5000 зрители.

Със своята богата и разнообразна програма Филмини се утвърди през годините като най-значимото събитие за късометражно кино в София. Архивни кадри на фестивала могат да се видят на www.filmini.eu в секция Архив.

Водещи

Най-четени