Млад драматург, потомък на Толстой, представи България на ”Europe Interplay” 23.07 | 15:23

Стефан Прохоров ни представи на фестивал за драматургия

От Мартина Панайотова

Най-младият български драматург Стефан Прохоров, чийто първи пиеси "Правилата на играта” и "Братята, това е” предизвикаха истинска сензация, се завърна преди дни от Испания, където представи България на един от най-сериозните фестивали за драматургично изкуство в Европа ”Europe Interplay”.

Тази година 18-годишният ученик беше номиниран за награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев” - най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Голямо признание за таланта на най-младия български драматург бе специалната награда, която Фондация "Стоян Камбарев” му осигури, а именно селекционирането му за участие като представител на България в престижния международен фестивал ”Europe Interplay”.

Този форум e с над двадесетгодишна история и е най-сериозната платформа в Европа за срещи на млади автори и драматурзи. От ”Europe Interplay” са тръгнали редица световни имена в областта и театъра от ранга на Сара Кейн. По традиция всяка година фестивалът се провежда в различна европейска страна.

Младият Стефан владее няколко езика, свири на китара и хармоника и се интегрира прекрасно в атмосферата на фестивала, продължил цяла седмица в Манхирон, Испания.

Любопитна подробност е, че Стефан Прохоров е далечен потомък на руския писател Алексей Толстой и на революционера Георги Бенковски, но не отдава голямо значение на този факт.

Иска хората да го запомнят с неговото собствено име и с творчеството му. За това той пише от дете, а неговата мечта е да стане театрален режисьор и тя е на път да се сбъдне, защото в началото на септември ще кандидатства в НАТФИЗ.

"Всеки представител на отделна страна участваше задължително със своя авторска пиеса. В рамките на четири дена се проведоха сериозни обсъждания на всеки един драматургичен текст, представен от авторите, няколко уъркшопа, както и четене на откъси от пиесите за многобройната публиката на фестивала.

Изключително полезно беше, че и всеки млад драматург имаше възможност да обсъди на четири очи своята пиеса с някой от най-елитните европейски преподаватели в тази област, пристигнали специално за събитието.

Не беше пропусната и богата културна програма, свързана с панорама на испанското кино, театър, разходки из областта и много срещи с домакините от град Манхирон, които бяха безкрайно гостоприемни. Участието на този фестивал ми даде възможност да се запозная с представители на различни театрални култури, да видя интересни чужди гледни точки и да се убедя в бъдещето на европейския театър", сподели Стефан Прохоров.

Водещи

Най-четени