Къде в Млечния път се озова Земята? 04.06 | 11:03

Локалният ръкав, в който се намира Слънчевата система, е самостоятелна структура

От Антония Михайлова

Така нареченият локален ръкав на Млечния път, в който се намира Слънчевата система, е значително по-голям, отколкото се смяташе по-рано – той не е придатък на ръкава Стрелец, а самостоятелна голяма структура от нашата галактика, твърдят астрофизици в статия, публикувана в Astrophysical Journal.

Алберто Сана и колегите му от Института по радиоастрономия към Дружеството за научни изследвания "Макс Планк" в Бон в продължение на пет години наблюдавали близкото обкръжение на Слънчевата система с радиотелескопа VLBA в Ню Мексико. Учените сравнили данните, събрани през юни и декември, когато Земята се намирала в противоположни точки от орбитата си, за изчисляване на разстоянието до най-близките облаци вода и метанол и скоростта на тяхното движение спрямо нашата система.

Това помогнало на астрофизиците да определят в какви части от Млечния път влизат тези облаци и близките звезди и да определят размерите на локалния ръкав. Оказало се, че нашият ръкав е значително по-голям, отколкото сме свикнали да смятаме. Според изследователите той не е израстък на ръкава Стрелец, а по-голямо образувание, пише РИА Новости.

Авторите на статията смятат, че локалният ръкав може да се смята за голям "приток" на друга част от галактиката – ръкава Персей, разположен в периферията на Млечния път.

От друга страна, Сана и колегите му не отричат възможността локалният ръкав всъщност да е независим голям ръкав на галактиката. И в единия, и в другия случай "портретът" на Млечния път сериозно се променя, заключават учените.

Водещи

Най-четени