Четири страхотни екшън мадами и една мечта 17.10 | 08:06

"Още една мечта" е един добър български филм

От Мартина Панайотова

"Още една мечта" е един различен български филм. "Различен" може да тълкувате по много начини, като единственото условие е тълкуванието да бъде само положително.

Лентата на режисьора Николай Мутафчиев (Сървайвър, Комиците) разказва историята на четири жени, които се запознават на групова терапия за спиране на цигарите и решават да оберат банка. Това на пръв поглед. Всъщност, филмът разкрива образите на четири жени със сложни житейски проблеми, които се опитват да намерят решение за тях.

Сюжетът звучи драматично, но всъщност това, което ни поднася екипът, е една лека, лесносмилаема и забавна крими комедия, на която – чудно, но е истина – всичко си ѝ е наред: има си оригинален сюжет, има ярки персонажи и сблъсък на характери, не имитира режисьорските похвати на нито един западен режисьор и – о, Боже – не разказва за прехода! В това се крият най-ярките разлики между "Още една мечта" и повечето родни филми от т.нар. "нова вълна".

Режисьорът залага на едно фатално дамско присъствие и то умножено по четири – в кожите (и маските) на нашите главни героини виждаме топ попаденията Койна Русева, Мира Бояджиева, Ирена Тодорова и моделът Диляна Попова (четете интервю с нея тук), към която се оправиха редица критики за това как можело манекенка да е актриса и която всъщност играе пъти по-добре от цяла купчина родни актриси с дипломи от Академията.

Трябва да се отбележи още, че героинята ѝ не говори, което прави задачата ѝ още по-сложна – през цялото време тя трябва да се изразява само чрез езика на тялото... и на крушетата, които раздава.

Доста прилично се справят и останалите актриси – истеричната и невротична Койна, хейтърката и нервачка Мира и по детски наивната и сладко глуповата Мира. Разбира се, без мъжко присъствие манджата би била доста пресолена и затова в играта влиза и Моню Монев – режисьорът - пряко и метафорично. Той е онзи, който измисля идеалния банков обир, който ще доведе до така бленуваното лично щастие от всички четири героини, люшкащи се на ръба на отчаянието.

Ако, разбира се, нещо не се обърка.

Може би, единственото място, на което "Още една мечта" се хлъзга по коварния лед на клишето е моментът с руснаците, които се оказват ключови в схемата. В главните роли виждаме Деян Донков и самия Мутфачиев, които обаче леко преиграват и докарват образите на братушките толкова карикатуризирани и банални, колкото ги правят всички треторязрядни американски екшън-комедии от 80-те и 90-те.

Дори ненужното присъствие на плеймейтката Златка Димитрова, влязла в ролята на телевизионна порно-героиня не помага.

С изключение на това обаче, смело може да се каже, че "Още една мечта" е един от най-приятните, а и защо не успешни в своя жанр родни филми от последните няколко години. И той, точно като "Love.net” например, носи лекото чувство на непретенциозност и свежо мислене, което го прави доста приятен за гледане, затова – сторете го смело.

Официалната премиера е днес, 17 септември.

Водещи

Най-четени