Какво значи да имаш колекция от 147 змии 17.03 | 08:40

37-годишен хасковлия храни змиите си с мишки и зайци

От Пламена Вълчева

37-годишният Красимир Христов притежава колекция от 147 змии. Ветеринарният лекар от Хасково се е посветил на студенокръвните влечуги още от студентските си години, съобщи в. "24 часа".

Колекцията на Христов включва както безобидни пълзящи, така и едни от най-отровните видове на света, които погубват всяко същество за секунди. Това е най-голямата колекция влечуги в Югоизточна Европа и е изложена с образователна цел във фоайето на читалище "Заря” в Хасково.

"Работата по поддържането на колекцията е много специфична и трудоемка. Храната например: основно даваме лабораторни плъхове и мишки. По-големите змии като парагвайската анаконда или мрежестия питон искат по-солидно хранене - пилета или зайчета”, казва ветеринарят.

Зимата е тежък сезон за тропическите видове и затова отоплението е задължително. На няколко пъти през годината се налага да се извършва профилактично обезпаразитяване на влечугите. Като останалите живи същества и змиите боледуват, затова трябва да им се дават витамини и антибиотици.
Средната продължителност на живота им е между 20 и 50 г.

Откакто се занимава с необичайния занаят, Христов вече има 12 ефективни ухапвания. За разлика от клъвването от гърмяща змия преживял много по-тежко и стигнал до реанимация след ухапването от родна пепелянка.

Най-големият екземпляр като размер е 6-метровият питон, който тежи 80 кг и нямало как да бъде изложен за широката публика. Анакондата е с малко по-скромни размери, но при еднаква дължина тежала 2 пъти повече.

"Змиите са животни от нисш ранг. Не подлежат на дресировка, не може да се твърди, че имат някакъв характер. Единственото, което може да бъде постигнато, е да свикнат с човешкото присъствие”, уточнява още Красимир Христов.

Водещи

Най-четени