Летящо кученце зарадва космонавтите 30.05 | 09:54

Новата експедиция пристигна на МКС

От Антония Михайлова

Поредната експедиция пристигна на Международната космическа станция. Транспортният пилотиран кораб "Союз ТМА-09М", който е стартирал миналата нощ от космодрума "Байконур", успешно се е скачил с МКС.

С кораба са пристигнали членовете на новото попълнение: руският космонавт Фьодор Юрчихин, представителят на Европейската космическа агенция Лука Пармитано и астронавтът на НАСА Карън Найберг. Това съобщава Центърът за управление на полети.

Полетът е преминал в автоматичен режим. "След отделянето на транспортния пилотиран кораб "Союз ТМА-09М" от ракетата носител специалистите в Центъра са пристъпили към управление на неговия полет", се казва в съобщение.

Специалистите отбелязват, че това е вторият старт на "Союз" по новата схема, по която времето на полета е съкратено до шест часа, а не е два дни, както преди.

За настъпването на безтегловност този път членовете на експедицията разбрали по фигурката на кученце – талисман на новия екипаж на МКС. "Меките играчки, които космонавтите вземат на борда на "Союз", са детектори на безтегловност. Излязохме на орбита. Играчките плават", се казва още в съобщението.

След скачването с МКС екипажът на "Союз" се е срещнал с космонавтите Павел Виноградов и Александър Мисуркин, както и с астронавта Кристофър Касиди, които са на станцията от март тази година. Продължителността на експедицията на новия екипаж е 172 дни, уточнява РИА Новости.

За това време предстои космонавтите да изпълнят 34 научни експеримента, да разтоварят няколко кораба и да извършат редица излизания в Открития космос.

Водещи

Най-четени