Странните сгради по света 28.12 | 17:34

Или колко налудничаво може да изглежда една къща

От Георги Георгиев

Несъмнено като всички хора на изкуството и архитектите понякога обичат да дават простор и на най-щурите си идеи. Затова не е никак чудно, че редом до обикновените сгради, на известна част от тези хора им хрумва да проектират и издигнат меко казано странни здания.

Ето някои от най-необичайните решения в световната архитектура:

Разкривената къща

Строежът на сградата започва през януари 2003 и до декември същата година тя е завършена, съобщава VillageOfJoy. Архитектурата е базирана на рисунките и снимките на Ян Марцин Шанцер, известен полски художник и илюстратор на детски книги, и Пер Далберг, шведски художник, живеещ в град Сопот, Полша. Където, между другото, се намира и самата сграда.

Снимка: Flickr.com/Tomek.pl

Сградата-кошница

Longaberger е сигурно най-голямата компания за кошници в света. Офис-сградата ѝ в Охайо пък бие всички рекорди за тематичност. С форма на кошница и струващо 30 милиона долара, зданието е отнело на строителите цели две години неуморна работа. Дейв Лонгабергер е отказал каквито и да е промени в архитектурата на сградата, които да ускорят строителния процес.

Снимка: Wikimedia.org

Библиотеката на Канзас Сити

Какво по-добро за сграда на библиотека от... наредени една до друга книга? Това е един от най-главните проекти в града, целящ да реновира района, в който се намира читалнята. Интересното е, че жителите на Канзас са помогнали доста за зданието – те са дали списък със своите любими книги и така се е формирала фасадата, която виждате.

Снимка: Kclibrary.org

Останалите необичайни творения на архитектурната мисъл ще можете да разгледате при колегите от Econ.bg.

Водещи

Най-четени