Американци съдят Тръмп за погазване на свободата на словото 12.07 | 14:09

Причината са блокираните коментари на критиците му под съобщенията му в Туитър

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил замесен в 4000 съдебни иска за последните 30 години, съобщават американски медии. И сега милиардерът е привлечен в още един, след като няколко души го съдят заради това, че ги е блокирал в "Туитър", предаде Би Би Си.

Американският лидер всекидневно използва социалната медия, за да отправя гневни критики по адрес на политици и журналисти.

Съдебният иск е внесен от института Knight First Amendment - група в защита свободата на словото към Колумбийския университет.

Седемте ищци твърдят, че профилите им в мрежата са блокирани от президента или от негови съветници, след като са отговорили на негови съобщения с критични или осмиващи коментари. Те не могат да видят или да отговорят на съобщения от профила на Тръмп след блокирането им.

Ищците се аргументират, че Тръмп е блокирал участието им в публичните онлайн дискусии. Действията на американския президент се определят като "потискане на дисидентите" в публичен форум и нарушаване на Първата поправка, която се отнася до свободата на словото.

Гражданският иск е също и срещу говорителя на Белия дом Шон Спайсър и шефа на отдела за социални медии Даниел Скавино.

Миналия месец Сапйсър заяви, че съобщенията на Тръмп в "Туитър" се разглеждат като "официални съобщения на президента на САЩ".

Сред критиците на Тръмп, чиито коментари в "Туитър" бяха блокирани, беше и майсторът на трилърите - писателят Стивън Кинг.

Водещи

Най-четени