В Германия мислят за частична забрана на бурките 19.08 | 11:03

Лицата трябва да бъдат открити поне в държавните служби, университетите, съда и др., казва Томас де Мезиер

От iNews.bg

Германия може все пак да въведе забрана за носенето на бурки. Поне частично. Това става ясно от думите на министъра на вътрешните работи на страната Томас де Мезиер. Идеята му е мюсюлманките да нямат право да скриват лицата си поне там, където то трябва да се вижда. "Искаме това да бъде записано в нормативната уредба. Лицето трябва да се вижда там, където това е необходимо за нормалното съществуване в нашето общество – в данъчните служби, в държавните учреждения, в университетите, в съда", казва Де Мезиер в интервю за ZDF. Той добавя и че по принцип носенето на бурки не приляга на отворена държава като Германия, предаде "РИА Новости".

По този начин обаче германският вътрешен министър леко променя позицията си по върпоса. До момента той не скриваше желанието си за въвеждането на подобна мярка, но беше твърд песимист по въпроса, че това ще може да се направи лесно. А сега той говори дори за въвеждане на такава забрана дори в законодателството на страната.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел избегна журналистически въпрос дали ббурките трябва да бъдат забранени и прехвърли топката именно на Де Мезиер, който трябвало да реши този проблем. Самата тя пък изрази мнение, обръщайки се към мюсюлманките, че те не могат да разчитат на интеграция в германското общество, ако искат и носят бурки.

Водещи

Най-четени