Вдигат оръжейното ембарго на Либия 16.05 | 15:09

Доставките обаче ще бъдат разрешени само за правителствените сили

От iNews.bg

Частично възобновяване на оръжейните доставки за Либия се очаква да бъде договорено по време на международната конференция за урегулиране на обстановката в страната, която се провежда във Виена. Един от участниците съобщава пред ТАСС, че има нагласа такова предложение да бъде обсъдено и далеч не е изключено частично премахване на ембаргото. Това обаче ще се отнася единствено за правителствените сили или т.нар. президентска гвардия. За всички други въоръжени отряди в страната забраната на ООН за продажба на оръжия ще остане в сила.

Според събеседника на руската агенция сред представителите на редица делегации вече са налице нагласи за провеждане на обучения и подготовки за правителствените сили на Либия, както и за доставка на необходимото им оръжие и боеприпаси за борба с терористичните организации.

Според друг делегат обаче засега няма гаранции, че частично сваляне на ембаргото ще бъде договорено със сигурност. Също така сред някои от участниците в срещата във Виена продължавало да има разногласия по някои въпроси.

Водещи

Най-четени