Две хиляди вече са убитите щатски войници в Афганистан 30.09 | 13:03

Американски пехотинец и чуждестранен делегат са били застреляни близо до военна база

От Владислав Рашков

Американските войскови части претърпяха двехилядната си жертва след престрелка във военна база, предаде BBC. Американски пехотинец и чуждестранен делегат са били застреляни най-вероятно от служител на афганските служби за сигурност.

Двете нови жертви са намерени вчера в провинция Вардак на контролно-пропусквателен пункт близо до афганска военна база. От местната полиция уточниха, че афгански войници също са загинали при инцидента, но за тях все още не се дава информация.

С последните две жертви броя на загиналите американци нарасна на девет хиляди от началото на интервенция в страната след атентатите срещу Световния търговски център през 2001 г. За сравнение убитите в Ирак до момента са над два пъти повече - 4 409 души.

По данни на САЩ 40.2% от смъртните случаи са били вследствие на бомбени атентати, а 30.3% са причинени от стрелба. Броят на ранените американци е достигнал 17 644.

Съвместната работа на американски военни с афганските части бе преустановена в началото на месеца след зачестелите случаи на вътрешни нападения срещу американски пехотинци.

Въпреки това от Пентагона казаха, че все още има смесени отряди.

Водещи

Най-четени