Десет години затвор за сексуални действия с дете 27.10 | 21:05

20 престъпления срещу деца влизат в нова директива на ЕС

От Ивайло Ачев

Сурови наказания за сексуална експлоатация на деца и за разглеждане на детски порнографски снимки в интернет предвижда директива, която беше гласувана от ЕП днес (27.10.11).

Нормата определя минимални наказания за около 20 криминални престъпления - много повече, отколкото обикновено са предвидени в законодателството на ЕС.

Директивата ще изисква от държавите в ЕС порнографските уебстраници с деца да бъдат заличавани, а ако това не е възможно, те ще могат да блокират достъпа до тези страници на своя територия. По-строги санкции ще има особено в случаите на лица, които злоупотребяват с доверието на децата или с властта и авторитета си над тях (например родители, учители), както и при престъпление, извършено спрямо дете в особено уязвимо положение (например при наличие на умствено или физическо увреждане или влияние на наркотици или алкохол).

Принуждаването на дете да извършва сексуални действия или принуждаването на дете към проституция ще се наказва с най-малко десет години затвор. Производителите на детска порнография ще бъдат наказвани с най-малко три години, а потребителите на детска порнография в Интернет - най-малко с една година.

Съгласно директивата "сприятеляването" с деца онлайн с намерение за сексуална злоупотреба с тях (т.нар. online grooming) се обявява за престъпление на цялата територия на ЕС, както и секс туризмът с деца, когато престъплението е извършено на територията на дадена държава-членка или от гражданин на държава-членка в чужбина.

Предвид факта, че 20 на сто от доказаните извършители на сексуални престъпления извършват нови престъпления след изтичане на присъдата, директивата предвижда, че на  осъдените извършители на престъпления спрямо деца може да бъде "наложена временна или постоянна забрана за професионална дейност, свързана с пряк и редовен контакт с деца."

При назначаване на нови хора работодателите ще имат право да изискват информация за евентуални присъди, свързани със сексуални престъпления спрямо деца. Държавите-членки ще могат да предприемат други мерки за защита на децата, като например включването на осъдени в "регистри на извършителите на сексуални престъпления".

Текстът вече е съгласуван със Съвета на министрите. Очаква се директивата да бъде одобрена от него преди края на тази година. След приемането на директивата държавите-членки разполагат с две години, за да я приложат в националното си законодателство.

Според проучванията е възможно между 10 и 20% от непълнолетните в Европа да са се сблъсквали с опити за сексуално насилие в детството.

Водещи

Най-четени