Извънредно положение във Флорида заради вируса Зика 04.02 | 11:40

Вчера стана ясно, че заразата се предава и от човек на човек

От Беатрис Николoва

Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в 4 окръга заради вируса Зика. В щата са открити най-малко 9 случая на заболяването.

До момента повечето от заразените са при пътуване в страни, засегнати от вируса. Вчера обаче стана ясно, че вирусът може да се предава от човек на човек.

Факт е първият случай на предаване на вируса Зика по полов път в Тексас.

Досега се твърдеше, че заразата се предава от комарите, пренасящи и причинителите на други зарази - като Жълта треска и Денка.

Данни на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта сочат, че в над 10 щата на САЩ са установени над 30 случая на заразяване със Зика през 2015 и 2016 година.

Предполага се, че в момента само в Бразилия заразените с вируса Зика са близо милион и половина.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви в специално обръщение към нацията, че борбата с комарите, преносители на заразата, трябва да стане приоритет за страната.

Русеф потвърди, че от 13 февруари 220 000 военнослужещи ще се включват в инспекции на недвижими имоти, където може да има места за размножаване на насекомите.

Случаи на микроцефалия и анормално развитие на мозъка са наблюдавани у фетуси и новородени, чиито майки са се заразили с вируса Зика в Полинезия и Бразилия.

Бразилско изследване навежда на мисълта, че рискът от малформации у бебетата е по-голям, когато инфекцията се появи у майката през първите три месеца от бременността й.

Именно заради огромната опасност от родилни дефекти при заболяване, Световната здравна организация (СЗО) обяви Зика за глобална опасност.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан каза пред журналисти, че е необходим координиран международен отговор, но няма нужда от ограничения над пътуванията и търговията. 

Водещи

Най-четени