Как преминаха шествията за Деня на труда в Европа? 01.05 | 22:09

На места традиционните демонстрации прераснаха в сблъсъци между митингуващи и полиция

От iNews.bg

Със сблъсъци на някои места по света преминаха традиционните демонстрации по случай 1 май в редица държави, предаде AFP, цитирана от БТА.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множество, участващо в непозволено шестви на пл. Таксим.

В Русия близо 100 000 души, според полицията, взеха участие в голям парад в Москва, организиран на Червения площад, размахвайки знамена и балони под стените на Кремъл, напомняйки за манифестациите от времето на СССР.

В Полша кортеж от неколкостотин демонстранти, събрали се във Варшава по призив на синдиката Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ) и лява партия, преминаха спокойно из столицата.

В Мадрид няколко хиляди души, сред които генералният секретар на Социалистическата партия Педро Санчес и лидерът на Обединената левица Алберто Гарсон, участваха в шествие, водено от основните синдикати, обявили се срещу бедността и социалното изключване.

В Италия трите основни синдиката (Обща италианска конфедерация на труда, Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италиански съюз на труда) организираха съвместна демонстрация, която премина под пороен дъжд, но без инциденти по улиците на северозападния град Генуа. В нея участваха около 5000 души. В Рим за тази вечер тече голям рок концерт на площада пред базиликата Свети Йоан Латерански, популярно място за синдикални сбирки.

В Швейцария първомайски демонстрации бяха предвидени на 50 места. В Женева и Цюрих -под ръководството на синдикатите, участниците се обявиха срещу социалната несправедливост, понижението на пенсиите и дясното мнозинство.

В Южна Корея десетки хиляди протестираха срещу обявена реформа на условията на труд - проект на президентката Пак Гън-хе и нейната консервативна партия, предвиждащ да улесни уволненията на служители.

Във Франция празникът на труда премина при особено напрегната обстановка, след двумесечни протести срещу проектозакона за трудова реформа и редица демонстрации, съпътствани с насилие. Общо шествие на синдикатите, обединени за първи път от седем години насам, започна късно следобед при засилен полицейски надзор. Въпреки него обаче се стигна до инциденти. Младежи с качулки и шлемове замеряха с бутилки и други предмети силите на реда, крещейки "всички мразят полицията". Изблиците бяха ограничени, а останалите хиляди демонстранти продължиха шествието си спокойно.

 

В Австрия канцлерът социалдемократ Вернер Файман бе посрещнат от викове "оставка" при обръщението си към около 80 000 души във Виена, опитвайки се да защити политиката към мигрантите

Водещи

Най-четени