Лавров: Тилърсън не прие Русия и САЩ да разследват химическата атака 13.04 | 19:53

Според Кремъл няма раздвиждане в руско-американските отношения

От iNews.bg

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не бе готов да приеме руското предложение за съвместна инициатива по разследване на инцидента в сирийския град Хан Шейхун. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който води 5-часови преговори с Тилърсън и взе участие в 2-часовата среща на президента Владимир Путин с американския гост.

По думите на Лавров руската страна е предложила Москва и Вашингтон да излязат със съвместна инициатива за създаване на експертна група от различни държави, която да разследва откъде е дошъл отровния газ зарин, причинил смъртта на 84-те мирни граждани в Хан Шейхун, 31 от които деца.

"Стори ми се, че Тилърсън възприе идеята изцяло позитивно и обеща да работи върху нея. Ние дори се обявихме Русия съвместно със САЩ да предложат такава инициатива. Но той не се оказа готов да я приеме", посочи Сергей Лавров.

"Рано е да се говори за раздвижване в отношенията Русия-САЩ след срещата на президента Владимир Путин с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън", заяви президентският говорител Дмитрий Песков. И допълни: "Президентът Путин имаше достатъчно конструктивно общуване с държавния секретар Тилърсън".

В отговор на въпроса може ли да се говори за раздвижване в отношенията между двете държави, той отсече: "Не, не може, още е рано".

Водещи

Най-четени