Немски вестник: Средно 750 бежанци всяка седмица 01.05 | 16:21

Еврочиновниците се готвят да сключат споразумения с африкански правителства, подобни на споразумението с Турция

От Ани Романова

Около 750 бежанци пристигат в Германия всяка седмица, съобщи германският в. "Билд ам зонтаг", като се позова на данни на вътрешното министерство, псъобщи ТАСС.

743 бежанци са пристигнали в Германия само от 22 до 28 април. За първи път от много време мнозинството бежанци не са сирийци. Регистрирани са едва 114 граждани на арабската република, а само 168 са пристигнали от Афганистан.

Статистиката отговаря на тенденциите, отчетени през последните месеци. След затварянето на границата между Македония и Гърция, което на практика парализира "Балканския маршрут", бежанците в ЕС намаляват.

Общо от началото на годината германската федералната гранична полиция е отчела пристигането на 110 000 търсещи убежище. През 2015 г. са пристигнали над 1 милион души. В продължение на дълго време бежанците достигаха практически безпроблемно до Гърция от турска територия.

На 18 март 2016 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция постигнаха споразумение за прекратяване на незаконната миграция от Турция към ЕС и за законно презаселване на бежанци в Европейския съюз. Сега обаче експерти се опасяват, че бежанците ще избират алтернативни маршрути и ще се опитват да стигнат до Европа от бреговете на африкански страни.

 

По данни на медиите европейските чиновници се готвят да сключат споразумения с африкански правителства, подобни на споразумението с Турция, отбелязва ТАСС.

Водещи

Най-четени