Путин: Крим винаги е бил част от Русия 18.03 | 13:46

Президентът призова депутатите да подкрепят присъединяването на Крим към Руската федерация

От Мая Александрова

Пред Руската дума президентът Владимир Путин се обърна към депутатите и ги призова да подкрепят опита на Крим да се отдели от Украйна и да се присъедини към Руската федерация, предаде ВВС.

"В сърцата ни Крим винаги е бил част от Русия", заяви Путин.

Преди изявлението си руският президент приветства делегацията на "Република Крим”. Жестът му бе последван от всеобщи аплаузи.

Владимир Путин подчерта, че референдумът в Крим е проведен в пълно съответствие с демократичните процедури и международното право. А резултатите от него са "много убедителни".

По думите му всички политически и законодателни мерки трябва да защитават интересите на татарското население на полуострова.

"Ние уважаваме всички националности, които живеят в Крим", подчерта Путин и допълни, че в региона ще има три равни държавни езика - руски, украински и този на кримските татари.

"Добрите отношения с Украйна са важни за нас. Те не трябва да бъдат държани като затворници на този конфликт", изтъкна руският държавен глава.

Той призова да се прави разлика между първоначалните протести и новия режим.

"Онези зад последните събития са планирали преврат, извършиха убийства", заяви Путин.

Според него сегашното правителство е "под контрола на радикали" и е започнало да преследва рускоговорящото население.

"Ние не можем да мълчим пред тези викове. Не можем да изоставим Крим в беда, това би било предателство", каза Владимир Путин.

По думите му народът на Крим "нямаше как да се примири с тази историческа несправедливост".

Водещи

Най-четени