Раздор сред джихадистите: „Джебхат ан Нусра” къса връзките си с „Ал Кайда” 28.07 | 21:22

Групировката сменя и името си, вече ще действа като „Джебхат Фатх аш Шам”

От iNews.bg

Една от основните екстремистки групировки, действащи през последните години в Сирия. "Джебхат ан Нусра”, прекъсва връзките си с "Ал Кайда”. Още от появяването си тя се представяше като сирийския клон на създадената от Бин Ладен терористична организация. От днес обаче "Джебхат ан Нусра” ще бъде самостоятелна. Лидерът на сирийската групировка изказва и благодарности към командирите на "Ал Кайда”, които са проявили разбиране защо двете организации трябва да се разделят.

За прекъсване на връзката между двете групировки по-рано спомена и лидерът на "Ал Кайда” Айман ал Зауахири, припомня ТАСС. Като мотив тогава той отбеляза продължаващите се бойни действия в Сирия.

По-късно днес стана ясно и че групировката сменя своето име на "Джебхат Фатх аш Шам”. Според информация на Daily Star това е съобщил лично лидерът на екстремистката организация Абу Мухамед ал Джулани. Той отбелязва, че групировката повече няма да осъществява операции под името "Джебхат ан Нусра”. И допълва, че новата организация няма да има никакви връзки с външни формирования.

Водещи

Най-четени