Русеф заклейми "превратаджийското правителство" на Темер 03.06 | 10:24

Демонстрациите в нейна защита в Бразилия продължават

От iNews.bg

Бразилският резидент Дилма Русеф, временно отстранена от поста си преди три седмици, заклейми "превратаджийското правителство" на временния президент Мишел Темер по време на демонстрация на хиляди жени в Рио де Жанейро.

"Дошли сме тук, сплотени от демокрацията в страната си, извоювана в дълга борба. Знаем, че станалото е държавен преврат, и тепърва нещата ще стават все по-ясни", заяви Русеф пред близо 5 хиляди жени, излезли снощи в центъра на Рио по призив на движението "Жени за демокрацията и против държавния преврат". Тя неведнъж напомни груповото изнасилване на младо момиче в Рио на 21 май, което потресе страната, и заяви, че "участието на жени е от ключово значение" за демокрацията, предаде БНТ.

В пламенната си реч Русеф предупреди и за риска от "намаляване на социалните придобивки", които може според бъдат поставени под въпрос от временния кабинет на Темер.

Тя подчерта, че първопричината на държавния преврат срещу нея е била да възпрепятстват борбата й срещу корупцията, която би засегнала "пучистите"- министрите на Темер. Речта на Русеф бе съпроводена от бурни аплодисменти и скандиране "Пучист!" по адрес на временния президент.

 

Откакто е отстранена, Русеф участва в редица политически събития съвместно със селскостопански производители, блогъри и активисти от социалните мрежи, в които тя често помества коментари по злободневни въпроси.

Водещи

Най-четени