Съдът търси във видеото на Pussy Riot екстремизъм 09.11 | 16:13

По искане на прокуратурата ще бъде направен анализ

От Елена Коцева

Прокуратурата е поискала от съдебните власти да обявят видеозаписа с изпълнението на Pussy Riot в храма "Христос Спасител" в Москва за екстремистки.

Постъпването на искането на прокуратурата е потвърдено от прессекретаря на съда Евгения Пазухина, съобщава Lenta.ru.

Самата прокуратура е сезирана за проверка на видеото от депутата Александър Старовойтов.

По мнението на депутата видеото на Pussy Riot оскърбява чувствата на вярващите и влияе негативна на обществения морал и нравственост.

Същият депутат преди няколко дни стана ясно, че поиска прокуратурата на анализира също за екстремизъм филмът на Скорсезе "Последното изкушение на Христос".

Клипът с пънк-молебена "Богородице Путин прогони" на Pussy Riot беше заснет в храма "Христос Спасител" на 21 февруари 2012 година.

Кадри от акцията на руските пънкарки са комбинирани с други, заснети в Елоховския събор. В клипа е използван студиен запис на самата песен, тъй като в храма Pussy Riot успяха да изпълнят само част от песента.

Освен призив към Богорида да смени властта в Русия в текста на песента се съдържат и не много положителни реплики по адрес на патриарх Кирил, който открито изразява подкрепата си за Владимир Путин.

Три от участничките в акцията в храма "Христос Спасител" - Мария Алехина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич - бяха арестувани в началото на март месец и получиха присъди по текст от Наказателния кодекс за хулиганство.

Присъдите и на трите бяха от по две години лишаване от свобода, но в последствие, при обжалването, присъдата на Самуцивич беше заменена с условна.

Останалите две момичета от Pussy Riot успяха да избегнат ареста и по всяка вероятност се намират извън границите на Русия.

Мария Алехина и Надежда Толоконникова се намират в момента в колония, като днес един от адвокатите на момичетата обяви, че Надежда се страхува от заразяване с ХИВ, докато излежава наказанието си, тъй като в отделението, където работи като шивачка, има много инфектирани с болестта.

Когато бяха арестувани много представители на културните среди и обществени деятели от цял свят изразиха своята поддръжка за пънкарките. В западните страни Pussy Riot срещнаха сериозна подкрепа. В края на септември момичетата бяха удостоени с наградата на името на Джон Ленън, присъдена им от вдовицата на певеца Йоко Оно, а след това бяха номинирани и за наградата на Европейския парламент "Сахаров".

Да се освободят младите жени призоваха дори и представители от Русия и от православния елит, а преди няколко дни премиерът на Русия Дмитрий Медведев изказа мнение, че престоят на девойките в затвора е напълно достатъчен и те могат да бъдат освободени. Окончателното решение обаче е в ръцете на съда.

Самите момичета Мария Алехина, Надежда Толоконникова отказаха да се разкаят пред съда за постъпката си. Те подчертаха обаче, че акцията им е имала чисто политически характер и не е имала за цел да засегне чувствата и вярата на православните християни.  

Водещи

Най-четени