Три жени спечелиха Нобеловата награда за мир 07.10 | 13:26

Две от дамите са представителки на Черния континент, а третата е от Йемен

От Елена Коцева

Нобеловата награда за мир за 2011 година се дава на три жени, съобщават от Нобеловия комитет. Това са президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, либерийската пацифистка Лейма Гбоуи и Тауакул Карман от Йемен, също активист за защита правата на човека.

В изявлението на комитета се посочва, че отличието се присъжда за борбата на трите дами за правата и сигурността на жените по целия свят, а също така и за активната им дейност по пълноценно включване на жените в обществения и научния живот.

Елън Джонсън-Сърлийф, родена през 1938 г., е първата жена, демократично избрана на поста държавен глава в историята на Африка. След победата на изборите в Либерия през 2006 година тя активно налага установяването на гражданско общество в тази страна, съдейства за икономическото и социалното развитие и включването на жените в обществото.

Лейма Гбоуи се занимава с привличане на жените от всички етнически и религиозни групи в Либерия в движението за прекратяване на гражданската война. Тя е една от най-активно настояващите за участие на жените в изборите. Гбоуи също така работи за засилване на влиянието на жените в Западна Африка по време и след гражданската война.

В най-тежките моменти преди и по време на "Арабската пролет", Тауакул Карман играеше водеща роля в борбата за правата на жените, както и за демокрация и мир в Йемен.   

Изборът на Нобеловия комитет едва ли е бил лесен, тъй като по-рано стана известно, че тази година има рекорден брой номинации - 241.

iNews припомня, че миналата година с Нобелова награда за мир беше удостоен китайския правозащитник и дисидент Лю Сяобо, който си навлече гнева на официален Пекин. Сяобо обаче не присъства на награждаването, тъй като по това време излежаваше присъдата си за противодържавна дейност в китайски затвор.

Церемонията по връчването на наградата ще се проведе в Осло на 10 декември – денят на кончината на основателя на фондацията и наградите, изобретателя Алфред Нобел. Освен една от най-престижните награди в света, наградените получават и чек за сумата от 10 милиона шведски крони (1 милион евро). 

Водещи

Най-четени