Глоба заради неподдържане на сградата "Захарна фабрика" 23.02 | 13:09

Сградата на бившата "Захарна фабрика" е паметник на културата

От Елена Коцева

Административният съд е потвърдил решението на първа инстанция, с което собствениците на бившата "Захарна фабрика" в София - "Ти Ей Би Риъл Естейт" ЕООД трябва да заплатят на Столичната община глоба в размер на 50 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът на Столична община бе наложил глоба с наказателно постановление на фирмата в размер на 100 хил. лева.

До санкциите се стигна, след като на 19 ноември 2009 година двама мъже загинаха след причиненото от тях срутване на покривната конструкция. И двамата са се намирали на терена на бившата фабрика, за да откраднат чугунени колони от вътрешността на сградата.

На предишния собственик на обекта - "София мел" АД е било издадено предписание за аварийно укрепване на сградата и възстановяване и запазване на архитектурния й облик със срок до средата на 2009 година.

Сградата на бившата "Захарна фабрика" е паметник на културата. Контрол по строителство са издали предписание и на новия собственик на сградата - "Ти Ей Би Риъл Естейт" ЕООД. Ако фирмата-собственик не заплати глобата в законоустановения срок, тя ще бъде предадена за събиране в НАП.

Водещи

Най-четени