България с нов антирекорд в ранглистата на ФИФА 23.11 | 12:49

"Лъвовете" подобриха октомврийския си антирекорд в обновената класация

От Даниел Любомиров

България регистрира нов антирекорд в ранглистата на ФИФА и вече е 85-та в света според обновеното точкуване на Световната футболна централа, което излезе днес. Така трикольорите записват най-слабото си класиране, откакто е създадено подреждането на националните отбори през декември 1992-ра година.

Най-предното ни място е 8-мо - през юни 1995-та, а след това неизменно бяхме минимум в топ 50. След края на квалификациите за Европейското първенство през 2012-та година обаче "лъвовете" се сринаха с цели 20 позиции и станаха 75-ти, а през ноември - с още 10 надолу.

Причините са, че България не изигра нито една контрола среща по време на баражите за излъчване на последните 4 финалисти в Полша и Украйна. Това решение на БФС бе странно с оглед на факта, че тези дати са определени от ФИФА за международни двубои и много европейски и световни нации се възползваха от шанса да си уговорят спаринг.

Пред трикольорите в таблицата се намират страни като Ангола, Антигуа и Барбуда, Йордан, Ирак, Замбия, Гвинея, Хаити, Габон, Узбекистан, Зимбабве, Ел Салвадор, Буркина Фасо, Сиера Леоне и о-ви Кабо Верде.

От бъдещите ни съперници в квалификациите за Мондиал 2014-та най-предно класиран е четирикратният световен шампион Италия, който е 9-ти, след като пада с 3 места.

Дания е съвсем близо до "адзурите" и е 11-та, като също регистрира падение, макар и минимално с една позиция. Чехия се покачи с 14 места до 33-тото благодарение на двете си победи над Черна гора в баражите за Евро 2012. Армения запазва престижната 46-та позиция, а единственият отбор с по-задно класиране от България - Малта, се качи с 3 места до 155-тото.

Иначе в топ 5 има една промяна - Англия измести Бразилия от петата позиция. Лидер продължава да бъде Испания, следвана от Холандия, Германия и Уругвай. На седмо място се качва Португалия, а Хърватия скача с 4 позиции до 8-ата. Десетката допълва тимът на Аржентина, както беше и миналия месец.

Водещи

Най-четени