В Казахстан: По-слаби сме от българите 06.07 | 11:35

Водещият спортен сайт в страната се възхити, че в шампиона на България играе Мишел Платини

От Даниел Любомиров

Казахстанският водещ спортен сайт Sports.kz направи анализ на представянето на Астана и Иртиш срещу българските евробойци Ботев (Пд) и Левски и направи паралел между футбола на Балканите и в страната от Азия.

Според изданието не може да се направи друга равносметка освен тази, че българските отбори като цяло превъзхождат казахстанските и това се е видяло най-точно от приятелския двубой между националните отбори наскоро.

"Българският национален отбор беше значително по-силен от нашия, затова жребият за Лига Европа беше безмилостен, пращайки нашите Астана и Иртиш срещу клубове от тази страна.

Астана допусна минимално поражение като домакин от Ботев, но в реванша срещу този отбор ще има много малки шансове да продължи напред. Някои журналисти от Казахстан побързаха да заявят, че няма голяма разлика между нивото на шампионатите в двете страни, но това очевидно не е така.

Също така в медиите у нас (в Казахстан бел.прев.) погрешно се появи убеждението, че за Ботев нямало голямо значение участието в Европа, защото не се били появявали в турнирите от дълги години.

Трябва да подчертаем, че Ботев проведе дълга и яростна битка с ЦСКА за място в Лига Европа и не случайно получи правото да го замести в турнира. Сега тимът е амбициран да докаже, че участието му не е случайно.

При Левски историята е доста по-различна и тук трябва да отчетем геройството на Иртиш, който изкова 0:0 в София в гостуването. Но дори този резултат е по-благоприятен за българите, защото не се знае как Иртиш би постигнал успех срещу Левски.

Горещо се надяваме треньорът Талгат Байсуфинов да намери верния начин за противодействие и в реванша, както го направи в София, но в Павлодар ще бъде по-различно и по-трудно.

Левски и Ботев съвсем не са най-силните отбори в България и затова не трябва да се смята, че казахстанските клубове са на същото ниво като българските. Забележете, че в шампиона на България Лудогорец играе Мишел Платини!

Левски и Ботев са фаворити за продължаване напред в турнира Лига Европа, но ние не бива да спираме да вярваме, че ударите на нашите играчи ще посетят българските врати", завършва анализът на казахстанската медия.

Водещи

Най-четени