Вияш-Боаш не иска да го сравняват с Жозе Моуриньо 18.05 | 16:45

Младият португалски наставник върви уверено по стъпките на Жозе Моуриньо, но не иска да бъде като него

От Мариян Найденов

Старши треньорът на Порто Андре Вияш-Боаш заяви, че не му харесва да го сравняват с Жозе Моуриньо, чийто помощник бе дълги години. Нещо повече 33-годишният специалист върви по стъпките на своя ментор, след като е на крачка от спечелването на Лига Европа.

Вияш-Боаш си заслужи сравненията с Моуриньо и след това, което постигна в първия си пълен сезон начело на "драконите". Младият специалист стана първия португалец и втория треньор, завършил сезона в Лига Сагреш без загуба. Ако тази вечер успее да спечели и Лига Европа, той ще запише требъл срещу името си през тази година.

Двамата се познават много добре, защото прекараха осем години заедно в клубове като Порто, Челси и Интер. Според Вияш-Боаш това е единственото общо между него и Моуриньо и сравненията трябва да спрат.

Слуховете носят, че понастоящем Вияш-Боаш и Моуриньо не са толкова близки, след като Андре реши да напусне ментора си, за да поеме отбора на Академика (Коимбра) през 2009 г. Той обаче отрича в отношенията им да е настъпил срив.

"Прекарах седем години с Жозе и двамата с него бяхме част от много добър технически екип. Бяхме в отбори като Порто, Челси и Интер, където работихме с изключителни играчи, които ни донесоха толкова много успехи", каза Вияш-Боаш.

"Позицията, която заемах при него беше такава, че той имаше нужда от помощта ми. Аз разбрах ролята си от самото начало и се опитвах да я изпълнявам с максимален професионализъм. Когато го напуснах, той си взе друг човек, който надявам се е на същото ниво", добави наставникът на Порто.

"Относно това, защо напуснах Интер - беше, защото имах нужда от нещо повече, за да удовлетворя амбициите си и да стана професионален треньор, така че поех риска и отидох в Академика", обясни Вияш-Боаш.

Ако Порто спечели Лига Европа, Вияш-Боаш ще се превърне в най-младият треньор, завоювал отличие от такъв ранг. Ето защо не е изненадващо, че името му постоянно е свързвано с преминаване в отбори като Челси, Ювентус и Рома, въпреки че той нееднократно е заявявал, че бъдещето му е свързано с Порто.

"Щастлив съм в Порто. Това е градът, в който съм израснал. Порто е родният ми клуб и аз не мисля, че ще бъде лесно да го напусна".

Водещи

Най-четени