Любослав Пенев: На теория Унгария е фаворит 28.02 | 18:19

Селекционерът разкри, че с капитанската лента утре отборът ще изведе Ивелин Попов, а втори капитан ще бъде Николай Михайлов

От Мариян Найденов

Националният селекционер на България Любослав Пенев даде официалната си пресконференция в Унгария преди утрешната контрола с домакините. Младият специалист призна, че на теория Унгария е фаворит в мача, но добави, че на терена ще се види, кой от двата отбора е по-добре подготвен.

Пенев, за когото това ще бъде дебют като старши треньор на трикольорите каза още, че иска футболистите му да покажат характер и да види основа за бъдещи успехи.

Селекционерът разкри, че с капитанската лента утре отборът ще изведе Ивелин Попов, а втори капитан ще бъде Николай Михайлов, но не пожела да даде повече подробности за титулярния състав.

"За мен като национален треньор това е първи приятелски мач и очаквам едно изключително положително и професионално поведение на футболистите по време на целия мач, без значение кой ще вземе участие. Искам да видя как тези момчета са схванали идеята и стила, който искам да практикуваме отсега занапред", каза Пенев

"Снощи тренирахме на изкуствена трева. Времето не позволява всеки ден да играем на естествена трева, все пак трябва да запазим терена за мача. Нито домакините от Унгария, нито ние ще тренираме на основния терен, защото го пазим специално за мача утре.

Запознат съм със състоянието и на помощния терен, и с това на централния стадион. Утре сутринта имаме една лека тренировка и ще дойдем с футболистите задължително, защото искам и те да се запознаят с терена преди утрешната среща", добави българският специалист.

"Все още не бях национален селекционер, но следях абсолютно всички групи за класиране на Европейското първенство. На Унгария не им достигнаха няколко точки, бяха в силна група и играха много добре в мачовете, които аз наблюдавах.

Ще срещнем един много силен и сериозен противник, с добри изпълнители. Затова за мен тази проверка с Унгария е много ценна.

С оглед на това, което показаха Унгария и България в квалификационните мачове за Европейското първенство е безспорно, че Унгария се представи много по-добре и на теория е фаворит. Утре ще премерим сили и ще видим кой отбор е по-добре подготвен. На моите футболисти непрекъснато им обяснявам, че във всяка една среща, без значение срещу какъв съперник играем, трябва да бъдем много смели, да се играе без страх, със самочувствие и всеки един - индивидуално и като колектив да прави това, което може.

Утре излизаме 90 минути, 11 срещу 11. Искам моят отбор да покаже характер и да видя една основа за бъдещи успехи", така Пенев коментира какво мисли за съперника.

"Ще направим 3 или 4 приятелски срещи до започването на официалните мачове в групата през септември. С това се отличава работата между национален и клубен треньор - ще имам много по-малко време за работа с футболистите. Идеята, която имам е една основна група от футболисти да може да бъде заедно поне 3-4 години минимум.

Това означава, че би трябвало да могат да изиграят между 15-20-25 мача заедно. Ще се постарая да изградя отбор от нови лица, нови футболисти. Т.е. поколението, което в момента вече не е толкова активно и не участва много в националния отбор - да успее да предаде щафетата на следващото поколение.

Българският национален отбор се намира в преходен период - между две поколения. С много работа от мен, изобщо от целия щаб, футболистите и всички, които помагат на националния отбор, ще излезем напред. Това е идеята", каза още Пенев.

На въпрос избрал ли е вече кои футболисти ще излязат като титуляри, Пенев отговори така: "Имам яснота, но сега не мога да ви кажа. Съставът ще стане известен утре. Както е по правилник, два часа преди мача, когато дойдем на стадиона веднага ще дам тимовия лист."

Попитан, кой ще изведе отбора на България с капитанската лента утре Пенев каза: "Ивелин Попов ще изведе отбора като първи капитан, втори капитан е Николай Михайлов."

Водещи

Най-четени