Ферари направили болида по вкуса на Райконен 28.04 | 18:21

Маурицио Аривабене искал колата да пасва на стила на Ледения

От Даниел Любомиров

Отборният директор на Ферари Маурицио Аривабене искал екипът, който отговаря за дизайна на Скудерията, да направи болида за 2015-та удобен за стила на Кими Райконен.

Миналият сезон бе най-слабият в кариерата на 35-годишния финландец. Най-доброто му представяне бе четвъртото място в Белгия.

Райконен, който е и последния световен шампион на Ферари през 2007-ма, изпита трудности с автомобила и се оплака от тежестта на предните гуми и леката задна част.

Пилотът е много по-доволен от таз годишния болид и се качи на подиума в Бахрейн, което му бе първото класиране в топ 3 от Гран при в Корея през 2013 година.

"Спомням си, че на 10-ти или 12-ти декември разговаряхме с (главния дизайнер) Симоне Реста и Рори Бърн, докато гледахме снимка на колата. Аз ги попитах какво ще е необходимо, за да прехвърлят тежестта в предната част.

Защото знам, че и на Кими Райконен и Себастиан Фетел ще им бъде по-добре по този начин. Те казаха, че ще се нуждаят от шест месеца, но аз исках да са готови за три. Те споделиха, че ще трябва да се работи ден и нощ и аз бях съгласен да работя с тях, за да се справим", сподели Аривабене.

В Бахрейн за първи път Райконен финишира преди Фетел, откакто са съотборници, въпреки че германецът водеше преди да излезе извън пистата и да счупи предното си крило.

Директорът на Скудерията призна, че е останал много доволен от реакцията на Фетел след грешката.

"Себастиан е невероятен човек. Много е откровен и не си търси оправдания. Той направи грешка, но все пак е човешко същество. Той признава, когато креши, както и направи след като напусна пистата и счупи лявото крило. Оценявам го.

С Кими всичко е ясно. Себ е същият, честен човек и фантастичен пилот. Нека не забравяме какво е постигнал до сега", завърши Аривабене.

Водещи

Най-четени