Юсейн Болт очаквано записа хеттрик от световни титли на 200 метра 17.08 | 19:25

Светкавицата се раздаде точно толкова, колкото да финишира първи

От Даниел Любомиров

Абсолютният хегемон в късите спринтове и суперзвезда на леката атлетика Юсейн Болт постигна това, за което бе дошъл в Москва - трета титла от Световни шампионати в любимата му дисциплина 200 метра.

Определено третата поредна корона на Болт бе постигната с най-малко усилия от негова страна, въпреки което записа водещото време в света за сезона - 19.66 секунди.

Светкавицата вече има 13 златни медала от Олимпийски игри и Световни първенства, като реално нямаше сериозна конкуренция във финала и пробяга последните 50 метра подчертано контролирано.

На втора позиция финишира бронзовият медалист от Олимпиадата в Лондон Уорънс Уиър - сънародник на Болт - който пое ролята на втора цигулка в тима от карибската държава при отсъствието на Йохан Блейк.

Уиър постави личен рекорд в кариерата си - 19.79 секунди и за миг дори изглеждаше, че може да застигне Болт, но шампионът напълно осъзнаваше къде се намира основният му съперник.

1 стотна раздели Ямайка от пълен комплект медали в бягането на 200 метра, защото американецът Къртис Мичъл изпревари с 1 стотна след силен финален спринт Никел Ашмийд и финишира с 20.04 секунди.

Адам Джемили от Великобритания се представи впечатляващо в сериите и полуфиналите, но на финала бяга 20.08 секунди, което му беше достатъчно само за 5-то място.

Шести с 20.14 финишира Анасо Джободвана от ЮАР, следван от Чуранди Мартина (Холандия) с 20.35 и Джейсума Сейди Ндуре от Норвегия с 20.37 секунди.

Така Юсейн Болт повтори упражнението си от Олимпийските игри в Пекин, Световното първенство в Берлин и Олимпиадата в Лондон, когато грабна титлите на 100 и 200 метра. Единствено в Дегу 2011-та нелепият фаулстарт му попречи да се бори за злато в по-късия спринт, но в Москва всичко си дойде на мястото.

Утре е гвоздеят на програмата на Световното в руската столица - бягането на щафетата 4 по 100 метра, където Болт отново ще може да се окичи с най-благородния метал.

Какво се случи в бягането на 4 по 400 метра при жените можете да видите в Sporta.bg

Кой стана шампион при жените в спринта на 100 метра с препятствия можете да видите в Sporta.bg

Кой спечели титлата във високия скок и всичко най-важно от Световното първенство по лека атлетика можете да видите в Sporta.bg

Водещи

Най-четени