Samsung се възмутиха от Apple 23.04 | 16:51

В поредния патентен иск щатският гигант настоявал за 57 пъти по-високо обезщетение от реалното

От Георги Георгиев

В поредното дело за патентни права, заведено от Apple срещу Samsung, щатската технологична корпорация иска да и бъде изплатено обезщетение, което е цели 57 пъти по-високо от реалното. Това твърдят ответниците от южнокорейския гигант.

Според Samsung, ако съдът отсъди в полза на Apple, то те трябва да заплатят глоба за всеки техен телефон в размер на 35 цента, а не 40 долара, каквато е цената, заложена от Apple в иска към съдебната институция.

Буквално преди седмици Apple подеха поредна съдебна битка срещу големия си конкурент, като този път обвинението е в нарушаване на 5 патента. За тях компанията от Купертино иска да ѝ бъде изплатена глоба в размер на 2 млрд. долара.

Това е второто голямо дело между лидерите на световния мобилен пазар в последните няколко години. От Samsung отвърнаха на удара с иск към Apple за нарушаване на 2 патента, припомнят от Econ.bg.

От американската компания твърдят, че в 10 продукта от гамата на Samsung са използвани техни елементи, като функцията slide-to-unlock, автоматична корекция на думите, търсене на думи във файлове и ъпдейти на приложения, използвайки едновременно другите функции на телефона.

В Samsung обаче са на обратното мнение и отвръщат на удара с обвинения към Apple за използване на два техни патента. Първият е за програмата FaceTime, а вторият е за обработка на снимките.

Все пак от южнокорейския гигант отчитат ръст в печалбите с 31%, докато от Apple са регистрирали едва 15%. Спадът в пазарния дял на американската компания се дължи на голямата конкуренция в лицето на Lenovo, LG и Samsung, които предлагат по-евтини алтернативи на потребителите.

От южнокалифорнийската компания се надяват да покрият загубите си от продажби чрез съда. Решението от съдебния спор се очаква в края на месеца.

Водещи

Най-четени